Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Posouzení projektu rozvoje zemědělského podniku
Fialová, Pavlína ; Tichá, Dana (oponent) ; Režňáková, Mária (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením současné situace zemědělského podniku pomocí metod strategické analýzy a posouzením záměru jeho dalšího rozvoje. Konkrétně se jedná o posouzení přechodu z konvenčního zemědělství na ekologické za využití metody diskontované doby návratnosti.
Využití huminových přípravků u ozimé pšenice
ŠVEC, Jakub
Diplomová práce se zabývá použitím huminových přípravků v pšenici ozimé (Triticum aestivum). Pokus byl založen na rodinné farmě u dvou odrůd ozimé pšenice. Jednalo se o odrůdy od firmy Lima Grain. Odrůdami byly LG Mocca a LG Magirus. V pokusu se porovnávaly 3 různé varianty dávky přípravku Blackjak vůči kontrolní variantě. Dávka přípravku byla odstupňována po půl litru na hektar, tedy varianta č. 1: 0,5 l*ha-1, č. 2: 1 l*ha-1, č. 3: 1,5 l*ha-1. U odrůdy LG Mocca došlo u všech variant ke zvýšení zisků, z toho lze vyvodit, že i aplikace 0,5 l*ha-1 je výhodná. Ovšem nejvyšší nárůst zisků byl u varianty č. 3, kde byl nárůst zisků o 3 087 Kč. U odrůdy LG Magirus tyto výsledky tak jednoznačné nebyly. Varianta č. 1, kde bylo aplikováno 0,5 l*ha-1 vyšla s nižším ziskem než kontrolní varianta. Nejvyšší nárůst zisků byl u varianty č. 3, kde ten nárůst byl o 1 554 Kč.
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů potravinářských výrobků v prodejní síti v rámci České republiky
JINDROVÁ, Alice
Cílem předložené práce je na základě provedeného výzkumného šetření zjistit, podle jakých kritérií lidé nakupují maso a masné výrobky, kolik peněz za ně průměrně utratí a zda preferují konvenční masné výrobky nebo bio masné výrobky.
Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření případová studie
PICKA, Adam
Bakalářská práce se zabývá přehledem o ekonomické efektivnosti pěstování polních plodin (pšenice ozimé a ječmene ozimého) v zemědělském podniku v okrese Jindřichův Hradec. Obě plodiny jsou řešeny z ekonomického pohledu pěstování v ekologickém a konvenčním systému hospodaření. Z postupů hospodaření podniku jsou vypočteny náklady na pěstování rostlin, dle výnosů a průměrných cen oceněna produkce a následně vyhodnocena ekonomická efektivita pěstování daných plodin. Výsledek je poté porovnávám s případem ekologického podniku, který pěstuje plodiny ve srovnatelných stanovištních podmínkách jako podnik konvenčního zemědělství. Je počítán rozdíl vstupů a výstupů v jednotlivých způsobech hospodaření a následně jsou zhodnoceny výsledky daných systémů hospodaření.
Biologie, výskyt a regulace plevelů v ekologickém a konvenčním zemědělství
ŠVEC, Jakub
Bakalářská práce se zabývá, problematikou hubení plevelů v obilovinách a to zejména v Pšenici seté (Triticum sp.). Je zaměřena na problematiku výskytu plevelů a jejich regulaci pomocí herbicidů v konvenčním systému hospodaření a ekologickém zemědělství s využitím mechanických prostředků.
Inventarizační analýza LCA pro vybrané druhy obilovin
PANUŠKOVÁ, Šárka
Cílem této práce bylo zjištění a vyhodnocení environmentální zátěže, která vzniká při pěstování pšenice a žita. Porovnány byly kategorie agrotechnických operací, polních emisí, hnojiv a pesticidů. Následným cílem bylo srovnání výsledných enviromentálních zátěží mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím.
Příčiny nízkých výnosů obilovin v ekologickém systému pěstování
KOTAŠKA, Vladimír
Cílem diplomové práce bylo zjistit příčiny nízkých výnosů vybraných obilovin (oves, pšenice, žito a špalda) v ekologickém zemědělství na základě vyhodnocení informací o pěstitelských postupech, získaných pomocí dotazníkové metody. Postupně bylo vybráno 21 ekologicky hospodařících podniků kontrolovaných organizacemi Abcert AB a Biokont CZ, s.r.o. Na základě analýzy pěstitelských postupů byly určeny nejčastější chyby, které zemědělci dělají. Podniky s nižšími výnosy mají především nevhodnou strukturu pěstovaných plodin, vysoké zastoupení obilnin, nedodržují zásady střídání plodin. Zvláště v produkčně příznivých polohách hospodaří některé farmy bez živočišné výroby. Zastoupení leguminóz je u většiny podniků nízké, velmi málo jsou využívány meziplodiny. V případě zaorávky slámy není udržován poměr C:N hnojením statkovými hnojivy. Minerální hnojiva nejsou používána vůbec, vápnění zřídka. Přihnojování obilovin během vegetace se většinou neprovádí. Regulace plevelů v obilovinách je prováděna nedostatečně. Je poměrně časté používání farmářského osiva, což zvyšuje zaplevelení. Při porovnání výnosů obilovin mezi lepšími a horšími podniky je zřejmé, že dodržování zásad může zvýšit výnos zrna o 1,0 až o 1,9 t/ha.
Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce
KADLECOVÁ, Lucie
Tématem této práce je kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce. V literárním přehledu je popsáno drůbeží maso, jeho spotřeba v České republice a jeho chemické složení. Jsou zde popsány i vybrané metody senzorické analýzy. V praktické části jsou charakterizovány druhy testovaných mas. Práce se dále zaměřuje na experimentální vyhodnocení chemického složení kuřecí prsní svaloviny z farmy Loužná pomocí metody NIR a porovnání změn ve složení v závislosti na stáří kuřat. Následují vybrané senzorické metody zaměřené na rozpoznání rozdílů kuřecích mas ze třech rozdílných produkcí. Dále byl zveřejněn dotazník, který měl za úkol zjistit preference občanů k výrobkům (kuřecí maso) z různých způsobů produkce.
Srovnání právní úpravy konvenčního a ekologického zemědělství
Marko, Jan ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Humlíčková, Petra (oponent)
Resumé Zemědělství se v posledním století značně intenzifikovalo a dochází k používání těžké techniky a chemických látek, což způsobuje negativní dopady na životní prostředí. Ekologické zemědělství se naopak snaží využívat přírodní zdroje co nejšetrněji a umělé látky odmítá, na první místo staví ochranu životního prostředí. Cílem práce je nalézt a popsat hlavní rozdíly právní úpravy konvenčního a ekologického zemědělství. Hlavní pozornost je v práci věnovaná mezinárodním, unijním a českým pramenům práva. První kapitola se snaží charakterizovat konvenční zemědělství a popsat jeho funkce, stručně prochází jeho vývoj a současný stav. Zabývá se příčinami, předmětem a cíli právní úpravy a dále rozebírá prameny právní úpravy na mezinárodní úrovni, v EU s hlavním zaměřením na Společnou zemědělskou politiku a v českém právu. Druhá kapitola je koncipována podobně jako první, akorát z pohledu ekologického zemědělství. Charakterizuje EZ, popisuje jeho vývoj a právní úpravu v mezinárodním, unijním a českém právu. Třetí kapitola se blíže věnuje vybraným institutům a úsekům české právní úpravy, na kterých se snaží ukázat největší rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Podrobně je rozebrána úprava podnikání v zemědělství a povinnosti při rostlinné a živočišné produkci. Analyzují se rozdíly v označování...
Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce
KADLECOVÁ, Lucie
Tato práce je zaměřena na analýzu základních složek v prsní svalovině kuřat z volného a konvenčního chovu. Maso z volného chovu zastupuje farma Loužná, maso z konvenčního chovu drůbežárna Klatovy. Cílem práce bylo zjistit obsah vody, tuku, bílkovin a kolagenu pomocí metody NIR. V literárním přehledu je vysvětlen rozdíl mezi jednotlivými chovy, dále různé vlivy na kvalitu masa a vady masa. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky měření, které jsou dále porovnávány s poznatky z literatury. Závěr práce obsahuje shrnutí vše faktů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.